Недјеља борбе против туберкулозе (14-21.септембар 2018)

Црвени крст Републике Српске сваке године у периоду од 14-21. септембра традиционално обиљежава Недјељу борбе против туберкулозе, с циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести, те о значају превенције и правовременог лијечења. Ове године „Недјеља борбе против туберкулозе“ обиљежава се под мотом: „СВИ МОЖЕМО УЧИНИТИ НАПОР ДА СЕ ОКОНЧА ТУБЕРКУЛОЗА У НАШЕМ ОКРУЖЕЊУ“.

Активности које ће структура Црвеног крста Републике Српске током трајања Недјеље борбе против ТБЦ проводити су:

- здравствене активности

- социјално-хуманитарне активности

- хигијенско-епидемиолошке активности

- еколошке активности

- информативно-едукативне и пропагандне активности

Сва професионално запослена лица у општинским и градским организацијама Црвеног крста ће заједно са волонтерима и у сарадњи са надлежним институцијама, организовати прегледе становништва са акцентом на рурална и удаљена мјеста, као и подручја гдје постоје жаришта туберкулозе. У градовима ће се, у прометним улицама и на трговима, организовати акције мјерења крвног притиска и шећера у крви. Посебна пажња биће посвећена обољелим од туберкулозе и њиховим породицама, младима, члановима ромских заједница, затвореницима, социјалној категорији становништва преко 65 година старости и др. Организоваће се посјете обољелим особама у болницама за плућне болести, стационарима и домаћинствима. У складу са могућностима, обезбиједиће се и пригодни поклони у виду сокова, воћа и средстава за личну хигијену.

Током трајања Недјеље интензивираће се и друге активности из програма здравствене дјелатности: организовање акција добровољног давалаштва крви, предавања о личној хигијени, првој помоћи, кућној њези и др.

За социјално угрожене категорије становништва Црвени крст Републике Српске је обезбиједио пакете хране (по 14 пакета за сваку ООЦК/ГОЦК) који ће посредством општинских и градских организација Црвеног крста бити уручени крајњим корисницима.

Подјела информативно-едукативног материјала у основним и средњим школама и на факултетима; организовање јавних трибина и округлих столова о туберкулози у сарадњи са стручњацима на овом пољу; организовање здравствених предавања о овој заразној болести у основним и средњим школама и на факултетима, као и мјесним заједницама; организовање конференција за штампу поводом најаве Недјеље борбе против туберкулозе.

Од 14-21. септембра путем „Поште Српске“ у продаји је поштанска маркица (70 000 ком), а у продаји су и маркице за грађанство (80 000 ком), које ће млади волонтери ЦК продавати током Недјеље у школама и на јавним мјестима. Сав приход од продаје маркица биће искориштен за активности здравственог и социјално хуманитарног програма у сврху превенције или помоћи обољелима. Одштампан је и плакат у 700 примјерака који је дистрибуисан у све општинске и градске организације ЦК и истакнут на јавним мјестима, а урађен је и радио џингл и прослијеђен радио станицама ради емитовања у Недјељи борбе против ТБЦ.